11/10/2019

Ode aan jouw helden

Mentoren en coaches lijken moderne buzzwords, maar in werkelijkheid hebben we altijd mensen in ons leven die ons inspireren en vooruit helpen. Jammer genoeg beseffen ze vaak zelf niet wat ze voor ons betekenen. Daarom: een ode aan (mijn) persoonlijke helden (mentoren). En waarom het loont om op hen af te stappen.

Voor je denkt dat ik uit een brand ben gered: ik heb het niet over dat soort helden. Ik heb het over mensen die je bewondert, waar je naar opkijkt. Mensen die je inspireren. Soms staan die dicht bij jou - een moeder, een collega- , soms zijn het beroemdheden die je nog nooit hebt ontmoet. Soms blijven hun woorden en daden je een leven lang bij, soms maar een korte periode. Soms is het een kwestie van komen en gaan. Maar ze hebben altijd een grote impact op jouw leven.

Mentoren zijn mensen die je inspireren. Soms staan ze dichtbij. Soms zijn het beroemdheden

Voor mij zijn het, tot op vandaag, deze zes mensen (exclusief mijn moeder maar dat weet ze;):

Rene Frijters, ondernemer en oprichter van onder meer online broker Alex en Knab. Alex was mijn eerste werkplek. Hoewel ik niet heel dicht stond bij René Frijters, heeft zijn talent als people manager een blijvende indruk op mij gemaakt. Mensen werkten niet gewoon bij hem, ze werkten vóór hem. Ruim tien jaar na de verkoop van het bedrijf aan BinckBank bestaan er nog steeds Whatsappgroepen van werknemers. Zo stevig hangen ze aan elkaar. En dat is - geloof ik - grotendeels de verdienste van René. Van hem heb ik geleerd dat een directeur het bedrijf niet maakt, maar de mensen die er werken.

Kaspar Huijsman was mijn eerste leidinggevende bij Alex. Van hem herinner ik me vooral dat ene zinnetje dat hij steeds herhaalde: ‘heb ik ook eens een mazzeltje!’ Op het eerste zicht nietszeggend, in werkelijkheid de essentie van positief omdenken. Sta je in de file, dan kan je twee dingen denken: ‘brute pech, heb ik weer!’ Of: ‘wat een geluk, even tijd voor mezelf.’ Je hebt niet alles in de hand, maar het geheim tot geluk hebben, is om de dingen vaker te bekijken als een geluk. Dat eenvoudige, maar erg kostbare inzicht dank ik aan Kaspar.

Rory MclIroy. Deze Noord-Ierse golfer geldt als het grootste talent van zijn generatie. Paradoxaal genoeg is zijn grootste talent zijn prachtige manier van omgaan met verlies en pech. Stuntelen is pijnlijk, zeker voor een voormalig nummer één van de wereld. Maar net dan bestaat de kunst erin niet toe te geven aan frustraties, maar jezelf op te laden en door te gaan. Tegenslagen horen bij het leven. Sommige zaken zijn onmogelijk om te toveren tot een mazzeltje. Dankzij McIlroy leer ik ze omarmen. Ze zijn deel van de reis.

De Grieks - Amerikaanse Arianna Huffington is een begrip in de media- en zakenwereld. Ze stampte onder meer de Huffington Post uit de grond, is tot op vandaag hoofdredacteur en schreef een hele reeks boeken. Ik heb haar - net als McIlroy overigens - nooit ontmoet, maar ik heb wel een keynote presentatie van haar gezien over leiderschap. Het is onmogelijk in één zin samen te vatten wat ik gehaald heb uit deze fantastische, eerlijke en bij momenten grappige speech. Maar haar inzichten over keuzes maken, knopen doorhakken, het belang van slaap en ontvlechten van werk, spelen een blijvende rol in hoe ik mijn (professionele leven) organiseer.

Saskia van den Boom en Willemijn Welten zijn twee oud-collega’s van mij. Hoewel ze ontegensprekelijk getalenteerd zijn, waardeer ik hen beiden vooral omwille van een ogenschijnlijk eenvoudige eigenschap: de gewoonte om iedereen oprecht aandacht te schenken, ongeacht status, voorkomen, functie of eigenbelang. Echt aanwezig zijn. Iets waar ik vroeger niet bij stilstond - excuses aan iedereen die het gevoel had dat ik maar met één oor luisterde - maar nu bewust op let.

Van held tot mentor

Hoe fijn ik het ook vind om deze mensen nu het krediet te geven dat ze verdienen, vind ik het tegelijk jammer dat ik ze er nooit eerder heb op aangesproken. Wat had ik als beginnend managing director graag aan René Frijters gevraagd hoe je dat doet, een sterk team kneden. Ik ben ervan overtuigd dat zijn inzichten mij een betere leider hadden gemaakt.

Het is vandaag niet altijd gemakkelijk om helden te hebben en houden. We bewonderen in stilte, want het kan maar eens gebeuren dat iemand van zijn of haar voetstuk valt. Heel jammer, want zo weten anderen misschien nooit hoeveel ze precies voor jou betekenen. Jammer voor jou ook, want misschien kan je er veel meer uithalen.

Wie zijn jouw helden? En waarom? Wie zou je graag eens willen spreken? Op welk thema zou je dieper willen ingaan? Welke vragen branden op jouw lippen? Laat het ons weten, we helpen je graag. Wie weet wordt jouw held wel jouw mentor.